Lock

Costache Giurgiuveanu

Lock

„Enigma Otiliei” este un roman balzacian semnat de George Călinescu, unul dintre cei mai importanți critici literari din literatura română. Pe lângă activitatea privind critica literară, Călinescu a fost și scriitor, iar „Enigma Otiliei” este al doilea dintre cele patru romane semnate de acesta. Publicat pentru prima dată în anul 1938, romanul are și o adaptare cinematografică, intitulată „Felix și Otilia”, apărută în anul 1972.

Acțiunea romanului este construită în jurul averii substanțiale a lui Costache Giurgiuveanu, un bătrân înstărit cu o familie care nu vede în el nimic mai mult decât o simplă sursă de venit. Personaj secundar, dar central al romanului, „moș Costache” reprezintă tipul avarului, deși are, ocazional, mici sclipiri de generozitate. Una dintre aceste situații a fost momentul în care el a decis să o adopte pe Otilia, un copil orfan, deși nu a oficializat niciodată adopția de teama pierderii banilor.

Portretul fizic

Portretul fizic al bătrânului este realizat în mod direct de către autor. Personajul este descris astfel: „Capul îi era atins de o calviție totală, și fața părea aproape spână și, din cauza aceasta, pătrată. Buzele îi erau întoarse în afară și galbene de prea mult fumat, acoperind numai doi dinți vizib...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in