Lock

Aurica Tulea

Lock

Romanul „Enigma Otiliei”, publicat în anul 1938, a stârnit numeroase reacții din partea vocilor critice ale vremurilor respective. Este primul roman citadin modern, obiectiv, de tip clasic balzacian din literatura română. Deși încearcă să preia viziunea despre lume a lui Balzac, George Călinescu creează o caricatură a societății bucureștene de la începutul secolului al XX-lea.

Tema romanului este preluată tot din scrierile lui Balzac, și anume, viața burgheziei din București de la începutul secolului al XX-lea, cu aspectele ei tipice, legate de relațiile de familie și dezumanizarea lor sub imperiul banului. De asemenea, opera mai prezintă și povestea unei moșteniri, căsătoria fiind văzută ca un mijloc de îmbogățire sau de ocupare a unor poziții sociale importante. George Călinescu prezintă felul în care personajele depun eforturi disperate pentru a se realiza în plan material, scoțând în evidență diferite tipuri umane, precum și drama neîmplinirii pe care o trăiesc personajele realizate din punct de vedere financiar.

Aurica Tulea este un personaj episodic, feminin, fiind fata cea mică a Aglaei și întruchipând tipul fetei bătrâne. Acest personaj este construit în antiteză cu Otilia, caracterizată at...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in