Lock

Aglae Tulea

Lock

„Enigma Otiliei” este un roman modern scris de George Călinescu, unul dintre cei mai cunoscuți critici literari români. Deși nu era un adept al sincronizării literaturii cu filosofia și tendințele specifice epocii în legătură cu evoluția psihologiei, Călinescu susținea nevoia apariției unui roman de atmosferă modernă în cadrul literaturii române.

Personajele romanului au o trăsătură comună privind modalitatea de construcție a acestora. Este vorba despre caracterul dominat de o trăsătură definitorie, ceea ce duce la crearea de tipologii. Astfel, Aglae Tulea este întruchiparea tipologiei „femeii bătrâne”, fiind caracterizată de lăcomie și de o lipsă generală de integritate. Ea este caracterizată atât în mod direct (de către autor, dar mai ales de către alte personaje), cât și în mod indirect.

Portret fizic

Sora lui moș Costache și nevasta lui Simion Tulea, Aglae este mama Olimpiei, a Auricăi și a lui Titi. Personaj secundar, feminin, individual, Aglae Tulea este caracterizată mai întâi prin prisma trăsăturilor ei fizice, din care se pot desprinde câteva dintre trăsăturile morale ale femeii. Astfel, naratorul o descrie ca fiind „cam de aceeași vârstă cu Pascalopol, însă cu părul negru pieptănat bine într-o coafură japoneză”. Cara...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in