Enigma Otiliei

Enigma Otiliei” este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern, scris de George Călinescu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera descrie în amănunt burghezia bucureșteană de la începutul secolului al XX-lea, accentul fiind pus pe perspectiva social economică (averea lui Costache Giurgiuveanu, familia Tulea). De asemenea, se urmărește îndeaproape evoluția personajului Felix Sima, fapt care conferă operei statutul de bildungsroman.

Totodată, opera este caracterizată de autenticitate și spontaneitate, impresia de autenticitate fiind conferită de caracterul realist al romanului, dar și de analiza psihologică a personajelor, construite cu ajutorul unor tehnici moderne.

Întrucât „Enigma Otiliei” se numără printre operele incluse în programa pentru examenul de Bacalaureat, profesorii Liceunet ți-au pregătit un eBook care conține toate detaliile pe care trebuie să le cunoști despre acest roman.

În primul rând, pentru a-ți reaminti detalii esențiale în ceea ce privește desfășurarea acțiunii, îți recomandăm să citești rezumatul pe capitole, dar și un rezumat mai scurt. Apoi, pentru a-ți fi mai ușor să scrii un comentariu, un exemplu de astfel de material te va ajuta. De asemenea, în cazul în care ai nevoie de o sursă de inspirație pentru redactarea unui eseu precum cel de la subiectul III de la examenul de Bacalaureat, vei găsi mai multe exemple, printre cele mai populare numărându-se: particularitățile romanului, tema și viziunea despre lume, relația dintre două personaje și particularități de construcție a unui personaj.

Totodată, dacă ești curios să afli mai multe informații despre personajele romanului „Enigma Otiliei” de George Călinescu, vei găsi atât caracterizarea protagoniștilor (Felix și Otilia), cât și portretul personajelor secundare (moș Costache, Aglae, Pascalopol, Stănică Rațiu, Olimpia, Aurica, Titi, Simion, Georgeta).

Mai mult, eBook-ul conține și alte informații esențiale despre romanul „Enigma Otiliei” de George Călinescu, iar printre acestea se numără: condiția femeii, elemente de structură și compoziție, perspectiva narativă, relația incipit-final, bildungsroman, conflicte, precum și o fișă de lectură. Nu în ultimul rând, vei putea citi comparații între romanul lui George Călinescu și alte opere cunoscute din literatura română și literatura universală, cât și un material despre modul în care criticii literari au apreciat acest roman.

 

Autori: Ana Maria Mureșan, Gianina Haneș, Alexandra Jebelean, Ioana Mititelu

Enigma Otiliei de George Călinescu - Interpretarea textului literar

Editura Better Students

Timișoara

2023

ISBN 978-606-95649-2-9

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Enigma Otiliei

[71]
Review-urile utilizatorilor
 • 23.01.2023
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  Fantastic!!! Acest material îmi este de mare ajutor, având în vedere faptul că studiez la liceu opera, îmi pot dezvolta ideile cu ajutorul materialului și informațiilor pe care mi le oferă. Este de minune, nu regret nici o clipa că am un abonament pe site-ul Liceunet.ro!!
 • 22.06.2018
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  De mare ajutor ! am o carte definitiva , dar pana pun in ordine toate partile din opera vine bac-ul :)) asa cu ajutorul dumneavoastra am posibilitatea de a invata direct si corect pentru examen ! Doar in 25 iunie am proba scrisa . Tineti-mi pumnii ! :*
 • 24.04.2022
  Materialul este detaliat și foarte bine structurat. Vă mulțumesc!
 • 07.05.2021
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Sunt foarte mulțumită de materialul găsit.