Enigma Otiliei

Enigma Otiliei, opera publicată de către George Călinescu în perioada interbelică, este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern. Totodată, opera este caracterizată de autenticitate și spontaneitate, impresia de autenticitate fiind conferită de caracterul realist al romanului, dar și de analiza psihologică a personajelor, construite cu ajutorul unor tehnici moderne. Romanul a fost publicat în 1938.

Opera descrie în amănunt burghezia bucureșteană de la începutul secolului al XX-lea, accentul fiind pus pe perspectiva social economică (averea lui Costache Giurgiuveanu, familia Tulea). De asemenea, urmărirea îndeaproape a personajului Felix Sima îi conferă operei statutul de bildungsroman.

Multe alte informații despre Enigma Otiliei de George Călinescu vei afla din paginile acestui eBook. Profesorii noștri de limba română au redactat comentariul și mai multe eseuri în care este evidențiată tema iubirii, tema banului și a avariției, condiția femeii și sunt redate trăsăturile de caracter ale personajelor Felix și Otilia, au prezentat conflictele relevante și relația dintre cele doi adolescenți și evoluția lor spre maturitate, caracterizarea Otiliei, a lui Felix, a lui Stănică Rațiu, a lui Costache Giurgiuveanu, a Aglaei Tulea și a lui Leonida Pascalopol. Tot aici vei găsi prezentarea acțiunii pe momentele subiectului sau detalii despre perspectiva narativă, dar și un rezumat care să te ajute să îți reamintești care sunt cele mai importante secvențe care se petrec de-a lungul romanului. 

De asemenea, vei afla care sunt trăsăturile romanului obiectiv, modern, de tip balzacian, cum a fost percepută opera de către criticii literari, dar și ce structură trebuie să urmezi pentru a scrie un comentariu cât mai complex sau rezolvări pentru subiectul 3. Printre cele mai populare cerințe pentru care avem rezolvări de nota 10 amintim: tema și viziunea despre lume într-un roman studiat, particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparținând lui G. Călinescu, particularități ale romanului interbelic. Tot aici vei găsi un material despre elemente de structura, compoziție și limbaj, bildungsroman și fișa de lectură a operei.

În plus, dacă vrei să citești despre cele mai reprezentative secvențe ale romanului, eseul acesta îți va fi de mare ajutor.

Citește cu atenție toate informațiile legate de romanul Enigma Otiliei de George Călinescu atunci când vei studia această operă la ora de limba română, iar înainte de testări sau de examen nu va trebui decât să recapitulezi paginile acestui eBook care te vor ajuta să obții rezultate bune la școală sau la examenul de Bacalaureat.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Enigma Otiliei

[64]
Review-urile utilizatorilor
 • 22.06.2018
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  De mare ajutor ! am o carte definitiva , dar pana pun in ordine toate partile din opera vine bac-ul :)) asa cu ajutorul dumneavoastra am posibilitatea de a invata direct si corect pentru examen ! Doar in 25 iunie am proba scrisa . Tineti-mi pumnii ! :*
 • 22.06.2017
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Efectiv am invatat toate operele pentru bac in ultima saptamana de pe acest site! Pentru cativa euro rezumatele sunt foarte ok, accesibile dar, totusi bine costruite; isi merita investitia!
 • 24.04.2022
  Materialul este detaliat și foarte bine structurat. Vă mulțumesc!
 • 07.05.2021
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Sunt foarte mulțumită de materialul găsit.