Comentariu literar

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Cartea nunții” este important să menționezi curentul cultural căruia îi aparține romanul, realismul, dar și caracterul său balzacian. De asemenea, este esențial să evidențiezi în introducere faptul că acesta este primul roman publicat de George Călinescu. Aici poți menționa temele abordate, specificul personajelor și tehnica narativă prezente în roman.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

„Cartea nunții” este un roman realist, obiectiv, cu influențe balzaciene, publicat în anul 1933 de către George Călinescu. Fiind un roman de dragoste, proza urmărește povestea am…

...

Semnificația titlului

Titlul romanului, „Cartea nunții”, este unul abstract, simbolic, ce face trimitere la tema principală abordată de autor, dar și la stilul realist în care se încadrează opera, romanul fiind o carte în care se consemnează evoluția sentimentală a personajelor și care prezintă parcursul personajelor spre întemeierea unei familii.

Exemplu

Titlul romanului …

...

Tema

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menționezi informații referitoare la tema și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Romanul de față abordează o temă majoră și anume, iubirea. Viziunea despre lume și viață a lui Călinescu este una ce prezintă influențe romantice, ușor idealistă, în mod specific vremii sal…

...

Rezumat scurt

Romanul Cartea nunții este structurat în 20 de capitole, prezentând în detaliu evoluția numeroaselor personaje antrenate în acțiune. Pentru a nu te pierde în prea multe detalii atunci când vrei să redactezi un rezumat pe scurt, poți urmări firul roșu al evoluției sentimentale a lui Jim, personajul principal. Nu uita să amintești în rezumat și evoluția personajelor principale din planul secund, Silivestru și Bobby. 

Exemplu

Povestea relatată de narator începe cu întoarcerea spre casă, de la studiile din Franța, a lui Jim (Ion Marinescu), un tânăr de 25 de ani, proaspăt absolvent de Litere. Pe tren, el zărește o tânără domnișoară cu care schimbă priviri amiabile și pe care îndrăznește să o sărute fugar atunci când trenul trece printr-un tunel, în timp ce o ajută să închidă geamul compartimentului. Șocată și speriată de gest, fata petrece puținul călătoriei care a mai rămas pe hol și dispare fără urmă odată ajunsă la destinație.

Jim trece repede peste episod, fiind iritat de situația din casa părintească, așa numita „casă cu molii”. Spiritul său tânăr și critic îi alimentează revolta față de stilul de viață adoptat de mama sa și bătrânele sale mătuși. Acestea păstrează o sumedenie de lucruri vechi, stricate, mâncate de molii, lăsate să fie acoperite de un strat gros de praf. Singurul membru al familiei cu care Jim se înțelege mai bine este unchiul său, Silivestru. 

Silivestru este un bărbat care are peste 50 de ani, însă nu este căsătorit și nici nu fusese niciodată cu o femeie. Situația sa amoroasă este o sursă majoră de frustrare pentru Silivestru, iar dorința sa de a-și întemeia o familie și conștientizarea faptului că șansele ca aceasta să se întâmp…

...

Personaje

Cartea nunții fiind un roman realist, autorul acordă atenție deosebită modului în care sunt construite personajele, iar prezentarea lor e importantă în realizarea unui comentariu despre această operă. În realizarea caracterizării acestora trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum și trăsăturile fizice și morale ale personajelor evidențiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului Cartea nunții.

Exemplu de prezentare a personajelor

Jim (Ion Marinescu) este personajul principal al romanului, fiind urmărită îndeaproape evoluția sa sentimentală. Absolvent de Litere, în Franța, tânărul de 25 de ani proaspăt întors acasă, are o viziune foarte diferită asupra vieții, față de cea a mamei și mătușilor s…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care ne sunt prezentate tema și viziunea autorului. În „Cartea nunții” evenimentele sunt povestite la persoana a III-a, ia…

...

Roman balzacian

Romanul „Cartea nunții” este un roman realist, balzacian, fiind unul dintre cele mai reușite romane ale lui Călinescu. Poți argumenta apartenența sa la stilul balzacian menționând temele abordate în roman, viziunea despre lume a autorului, modul de construcție a personajelor și stilul narativ. 

Exemplu

„Cartea nunții” este un roman realist de tip balzacian, George Călinescu fiind inspirat de opera lui Balzac, de viziunea sa asupra lumii și stilul narativ al acestuia. Printre elementele specifice romanului balzacian, prezente și în această operă se numără: ilustrarea prin personaje a unor tipologii umane, reprezentarea societății contemporane cu autorul, folosirea spațiului ca mijloc de descriere a personajelor și studierea clasei bogate. 

În mod clar balzacian, Călinescu…

...

Încheiere

În încheierea eseului sau a comentariului despre romanul „Cartea nunții” te poți folosi de opinia unui critic literar sau poți relua o idee care ar putea rezuma principalele tale observații. De asemene…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in