Caracterizarea Verei

Vera este unul dintre personajele principale ale romanului Cartea nunții de George Călinescu, autorul portretizând-o ca fiind idealul feminin de frumusețe, arhetipul femeii din perioada interbelică. Pentru a-ți aminti toate trăsăturile de caracter ale Verei și pentru a putea realiza un portret complex, îți recomandăm să citești și acest material.

Vera este o tânără de 18 ani, brunetă, cu ochii verzi, proaspăt absolventă de liceu, sora lui Bobby, elevul lui Silivestru datorită căruia tânăra îl reîntâlnește pe Jim. Naratorul o descrie generos pe fată, oferind foarte multe detalii atât despre aspectul acesteia, trăsăturile ei fizice, cât și despre comportamentul și atitudinea ei. Vera este descrisă mai mult decât oricare alt personaj. Remarcabil la personajul Verei este construcția sa aproape ruptă de realitate, naratorul descriind-o ca fiind «un înger fără aripi», plin de «grație rafaelită» și având un «zâmbet ca de copil». Tânăra este de o timiditate și inocență supremă, corpul și comportamentul ei având încă multe din reminiscențele copilăriei: ureche mică, mână mică, «pulpă străvezie», «o dezordine copilărească reflexă». 

Dincolo de aspectul său fizic, inocența este însăși materia din care e construit spiritul Verei. Tânăra este mai mult decât timidă și naivă, deși are 18 ani, îi lipsesc orice cunoștințe despre «cum se fac copiii» și despre corpul bărbătesc.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in