Rezumat

„Bietul Ioanide” este un roman publicat de George Călinescu în anul 1953. Romanul este structurat în 30 de capitole și cuprinde povestea arhitectului Ioanide a cărui copii sunt implicați în mișcarea Legionară. Urmărind soarta acestora, autorul creionează portretul mediului politic de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cu precădere din perioada anilor 1938-1941. Fiind influențat de opera lui Balzac, George Călinescu preia în acest roman tehnici narative și teme balzaciene, plasându-l, așadar, în curentul literar realist.  

Acțiunea romanului debutează cu un dialog între Gaittany și Ioanide, dialog din care putem deduce modul de a fi al personajului principal. Ioanide aduce o serie de argumente puerile, născocite, pentru a-și justifica absența la ceaiul domnului Manigomian, a cărui invitație e reamintită de Gaittany. Motivul real pentru care Ioanide nu dorise să participe este faptul că i s-a rupt singura cravată ce putea fi purtată la o astfel de ocazie. Absent fiind de la ceai, invitații domnului Manigomian profită pentru a-i discuta personalitatea și comportamentul. Astfel, în mod indirect, ne este conturat portretul lui Ioanide: un bărbat misterios, ușor extravagant în gândire, foarte bun, aproape genial în meseria sa, un bărbat plăcut de femei, deși căsătorit (cu frumoasa Elvira), tată a doi copii: o fată de 22 de ani (Pica) și un băiat cu un an sau doi mai mic (Doru, zis și Tudor). 

Ceilalți invitați la ceai, personaje urmărite pe tot parcursul romanului sunt: Angela Valsamaky, Panait Suflețel, Dan Bogdan, Jean Pomponescu, Bonifaciu Hagienuș, Andrei Gulimănescu, Gonzalv Ionescu, Smărăndache și Smărăndăchioaia. Gazdele sunt Saferian Manigomian și soția sa.  Aflăm de aici că Ioanide est...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in