Caracterizarea personajului principal

„Bietul Ioanide” este un roman realist, balzacian, publicat de George Călinescu în anul 1953. Romanul prezintă povestea arhitectului Ioanide, a familiei sale și a cunoscuților săi. Temele abordate sunt viața artistului de geniu cu punctele ei joase și punctele ei înalte, și contrastul dintre omul de geniu și ceilalți oameni din burghezie, preocupați doar de propria situație materială. De asemenea, ne este prezentată degradarea familiei în lipsa prezenței paterne. 

Arhitectul Ioanide este un personaj principal, masculin, modern, individual și complex. Trăsăturile lui Ioanide ne sunt prezentate atât în mod direct, din descrierile naratorului omniscient, cât și indirect, prin comportamentul personajului, gesturile, atitudinea sa, monologul său interior și relațiile cu alte personaje (în mod particular cu fiul și fiica sa) sau descrierile altor personaje.

Ioanide este descris ca fiind un bărbat de vârstă mijlocie, arhitect renumit pentru talentul său, fiind profesor la Școala de Arhitectură, un om respectat de toți cei din domeniul său. Prima imagine a personajului este conturată de dialogul cunoscuților săi care se adunaseră la ceai la domnul Manigomian. Deducem așadar, că Ioanide are un spirit extravagant, puțin ciudat pentru ceilalți, însă admirabil, idealist, impresionant prin genialitatea sa. De asemenea, se zvonește că domnul arhitect are aventuri amoroase cu femei mult mai tinere decât el.

Fiind un visător, un spirit „superior”, pe Ioanide nu îl preocupă discuțiile celorlalți, el se afundă mereu în gândurile sale....

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in