Apartenența la specie

Complexitatea personajelor și prezența conflictelor sunt doar două dintre argumentele pe care le poți folosi pentru a demonstra că opera Bietul Ioanide de George Călinescu este un roman. Pentru a afla și alte te informații utile, citește pagina pe care găsești eseul care demonstreză apartenența la specie a operei.

„O altă trăsătură a romanului este prezența unui număr mare de personaje complexe, construite atent de către autor. Pe lângă ilustrarea vieții omului artist, de geniu, autorul face și portretul unor tipologii umane mai puțin demne, cum ar fi cel al arivistului (Gonzalv Ionescu), cel al politicianului imoral (Jean Pomponescu), cel al omului dedicat unei idei până la obsesie (Gavrilcea, Tudor Ioanide), cel al fanaticului dedicat unei cauze (Tudor) etc. Personajul principal, Ioanide, este prezentat în toată complexitatea sa, naratorul dezvăluindu-ne toate gândurile arhitectului. Nicio parte din acest personaj nu rămâne neanalizată de autor și necunoscută de cititor. Ni se dezvăluie latura visătoare a lui Ioanide, predispoziția sa spre contemplație, dedicarea sa pentru munca în arhitectură, amoralitatea sa, spiritul său observator etc.

Nu doar tabloul personajelor este unul vast și complex în opera Bietul Ioanide. Aparținând speciei romanului, această proză cuprinde mai multe conflicte externe și interne. Pe de o parte, există conflictul dintre Ioanide și Pomponescu, politicianul încercând mereu să îl ruineze.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in