Tema și viziunea despre lume

Vrei să rezolvi cerința de a scrie un eseu în care să prezinți tema și viziunea despre lume în poezia Sonet a lui George Bacovia? Profesorii Liceunet au pregătit acest material respectând structura unui eseu pentru examenul de Bacalaureat.

Poezia „Sonet”, de George Bacovia, face parte din volumul de debut care poartă numele „Plumb”, fiind o artă poetică, în care spațiul exterior influențează trăirile lăuntrice ale eului liric. Viziunea despre lume și viață încadrează poezia în specificul universului liric bacovian. Mesajul poeziei este exprimat cu ajutorul tehnicilor simboliste, care pun accentul pe starea interioară a poetului, pe trăirile și stările sufletești ale acestuia.

Tema poeziei conturează un spațiu dezechilibrat, trist și dovedește influențe simboliste, întrucât înfățișează un univers morbid, închistat, sufocant, transformat într-o cârciumă: „Ard, afumate, triste felinare/ Ca într-o crâșmă umedă, murdară”. În aceste condiții greu de suportat, poetul pare că se destăinuie, încearcă să își elibereze sufletul prin confesiune. Miza poeziei este evidențierea stării de dezolare a poetului într-o lume în care totul se degradează. În sprijinul transmiterii acestor stări poetul apelează la motivele poetice specifice operei sale: ploaia, singurătatea, noaptea, golul sufletesc.

La o primă lectură a poeziei putem observa că se evidențiază două planuri: unul exterio...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in