Rezumat
„Plumb”, de George Bacovia, este o artă poetică simbolistă ce aparține curentului literar numit simbolism. Publicată în anul 1916 în volumul omonim al lui Bacovia, „Plumb” s-a sincronizat foarte bine cu starea generală instalată odată cu începerea Primului Război Mondial. Din acest motiv, poezia a fost privită cu o oarecare ostilitate la momentul publicării ei, urmând ca mai apoi să fie apreciată pentru valoarea sa deosebită.
Tema operei este reprezentată de prezentarea condiției nefericite a poetului într-o lume meschină în care nu se poate adapta și pe care nu o înțelege. Astfel, avem de-a face în „Plumb” cu o veritabilă coborâre în infern, așa cum este el perceput de către eul liric. Infernul bacovian nu este, însă, dominat de prezența focului și a arderii chinuitoare a păcătoșilor, ci, dimpotrivă, de o liniște grea care bântuie sufletul poetului, al cărui unic „păcat” pare a fi emoția și aspirația către înlăturarea alienării spre a putea fi înțeles de către cei din jurul său.
Textul este structurat în numai două catrene, fiind concis și deosebit de autentic. „Plumb” reprezintă cuvântul-cheie al poeziei, care are atât rol de simbol și motiv literar, cât și rol repetit...