Rezumat

„Plumb”, de George Bacovia, este o artă poetică simbolistă ce aparține curentului literar numit simbolism. Publicată în anul 1916 în volumul omonim al lui Bacovia, „Plumb” s-a sincronizat foarte bine cu starea generală instalată odată cu începerea Primului Război Mondial. Din acest motiv, poezia a fost privită cu o oarecare ostilitate la momentul publicării ei, urmând ca mai apoi să fie apreciată pentru valoarea sa deosebită.

Tema operei este reprezentată de prezentarea condiției nefericite a poetului într-o lume meschină în care nu se poate adapta și pe care nu o înțelege. Astfel, avem de-a face în „Plumb” cu o veritabilă coborâre în infern, așa cum este el perceput de către eul liric. Infernul bacovian nu este, însă, dominat de prezența focului și a arderii chinuitoare a păcătoșilor, ci, dimpotrivă, de o liniște grea care bântuie sufletul poetului, al cărui unic „păcat” pare a fi emoția și aspirația către înlăturarea alienării spre a putea fi înțeles de către cei din jurul său.

Textul este structurat în numai două catrene, fiind concis și deosebit de autentic. „Plumb” reprezintă cuvântul-cheie al poeziei, care are atât rol de simbol și motiv literar, cât și rol repetit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in