Încadrare în simbolism

În cazul în care ai primit tema de a argumenta apartenența la simbolism a poeziei „Plumb” de George Bacovia, acest material îți va fi de mare ajutor întrucât prezintă trăsăturile principale ale curentului literar, dar evidențiază și prezența lui în textul bacovian.

Arta poetică (lat. ars poetica) reprezintă ansamblul de reguli și trăsături ale unei opere literare în versuri, aplicate de către poet, care își exprimă sentimentele și viziunea despre lume într-un limbaj expresiv și particularizat.

Simbolismul este un curent literar apărut ca reacție la adresa romantismului și a parnasianismului, ce a apărut în Franța. Numele curentului literar a fost împrumutat dintr-un celebru articol-manifest, intitulat „Le symbolisme”, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, al cărui autor este Jean Moréas, inițiatorul acestei mișcări literare. În acel articol se vorbea despre o poezie care să sugereze, nu una care să descrie și despre un tip de artă care va fi inamicul exagerărilor și falsei sensibilități. Totodată, se dorea folosirea cuvintelor rare, a metaforelor prețioase și a versurilor impare, lucru care permite reinventarea limbajului poetic. Răspândit în spațiul european, simbolismul își face simțită prezența în scrierile românești prin activitatea literară a lui Alexandru Macedonski, atingând apogeul în primele decenii ale secolului al XX-lea, prin poeziile lui George Bacovia. 

Poezia „Plumb”, de George Bacovia, face parte din volumul de debut care poartă același nume, fiind o artă poetică, înt...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in