Lock

Fișă de lectură

Lock

Titlul operei literare: „Plumb”

Autorul: George Bacovia

Volumul din care face parte opera: „Plumb” (1916)

Date importante despre viața și activitatea autorului: George Bacovia, considerat a fi cel mai important poet simbolist român, s-a născut în data de 17 septembrie 1881 la Bacău. Deși a studiat la Facultatea de Drept din lași, nu a profesat ca avocat, preferând alte domenii de activitate.

Debutul său literar a avut loc în revista „Literatorul”, condusă de Alexandru Macedonski, un alt poet simbolist român, al cărui cenaclu l-a frecventat Bacovia. Poezia cu care a debutat scriitorul se numește „Și toate”. Volumul său de debut a fost chiar „Plumb”, publicat în anul 1916.

George Bacovia a fost primul director al revistei „Ateneul cultural”, funcție obținută în anul 1925. Activitatea sa publicistică nu se oprește aici, poetul ocupându-se apoi de reapariția revistei „Orizonturi noi”. Printre alte ocupații și funcții pe care acesta le-a avut de-a lungul vieții s-a numărat și un post la Ministerul Artelor.

George Bacovia a utilizat în lirica sa influențe provenite din literatura franceză. Deși, la început, critica literară a întâmpinat poezia bacoviană cu scepticism, mai târziu s-au identificat în lirica scriitorului mugurii poeziei române moderne. Printre premiile cu care Bacovia a fost distins s...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in