Lock

Tema și viziunea despre lume

Lock

Materialul următor te va ajuta să răspunzi la cerința de a scrie un text în care să prezinți tema și viziunea despre lume într-un text aparținând lui George Bacovia. În plus, vei vedea care este viziunea lui Bacovia și ce informații trebuie să incluzi în materialul tău dacă la subiectul III de la examenul de Bacalaureat vei întâlni o astfel de formulare.

Poezia Plumb, de George Bacovia, face parte din volumul de debut care poartă același nume, fiind o artă poetică, întrucât se prezintă viziunea despre lume și viață și se încadrează în specificul universului liric bacovian, după cum afirma și criticul literar Eugen Lovinescu: „Există, în adevăr, o atmosferă bacoviană […] și în această atmosferă de plumb, o stare sufletească identică; o deplină dezorganizare sufletească prin obsesia morții și a neantului, un vag sentimentalism banal […] și macabru […] într-un cuvânt o nimicire a vieții nu numai în formele ei spirituale, ci și animale”.

Tema poeziei revelează o melodie stranie, tristă și dovedește influențe simboliste, întrucât înfățișează un univers morbid, închistat, sufocant, în care poetul ia parte și este condamnat să simtă presiunea unei lumi comune, banale, dezinteresate de valorile adevăratei arte. Acest lucru îi încorsetează sufletul și îl ține definitiv captiv. Mai mult decât atât, la o primă citire a poeziei se observă că se evidențiază două planuri: unul exterior, marcat de elementele funerare: „cavou”, „sicrie de plumb”, „coroanele de plumb”, „mort” și unul interior, provocat de sentimentul de iubire, care produce dezamăgire, tristețe, declin: „Dormea întors amorul meu de plu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in