Particularitățile textului poetic
La subiectul III din cadrul examenului de Bacalaureat la limba și literatura română poți primi și cerința de a redacta un eseu în care să prezinți particularitățile unui text poetic care aparține lui George Bacovia. Pentru a scrie un eseu cât mai complex, care să respecte baremul impus de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării, profesorii Liceunet îți pun la dispoziție acest material.
Poezia „Plumb”, îl are drept autor pe George Bacovia, cel mai de seamă poet simbolist român. A fost publicată în anul 1916 în volumul bacovian care poartă același nume. Scriitorul accentuează acest cuvânt, utilizându-l atât în creațiile individuale, cât și ca denumire a întregului volum de poezii, întrucât termenul are o profundă valoare simbolică. Poezia este denumită astfel pentru a sugera trăiri, sentimente care atârnă greu în sufletul eului liric, asemenea plumbului. Acest metal rece, dur și gri-cenușiu devine, așadar, un simbol al apăsării sufletești.
Tema operei este reprezentată de condiția dificilă a artistului în societate și în lume ca întreg. Aflat în postura de damnat, izolat sufletește de cei din jurul său, poetului îi este imposibil să se identifice cu universul în mijlocul căruia își duce existența. Singurătatea, apăsarea, tristețea, melancolia, fac din existența eului liric o adevărată povară, în timp ce lumea care îl înconjoară, deși pare vie, este moartă pe dinăuntru.
Această tematică se reflectă în textul studiat prin intermediul imaginilor artistice, sugestive și reprezentative pentru curentul literar simbolist, căruia i se asociază Bacovia. Astf...