Lock

Eseu

Lock

Textul de mai jos este un eseu ce conține informații referitoare la poezia „Plumb”, scrisă de George Bacovia. Eseul te va ajuta în rezolvarea subiectelor pentru examen, întrucât acoperă datele esențiale pe care trebuie să le reții. Acesta conține informații despre tema poeziei, semnificația titlului, viziunea despre lume a autorului, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie. Pentru explicații mai complexe te sfătuim să consulți și celelalte pagini ale eBook-ului:

Semnată de poetul simbolist George Bacovia, poezia a fost publicată în anul 1916, în volumul cu același nume, ce conținea poezii ale scriitorului. Critica literară nu a fost receptivă imediat la stilul bacovian, deosebit de convențional la vremea respectivă, și sumbru, în special având în vedere implicarea României în Primul război mondial. Cu toate acestea, mai târziu, măiestria lui Bacovia a fost apreciată la adevărata sa valoare.

Titlul poeziei este format dintr-un singur substantiv comun, iar în sens denotativ, el denumește un metal gri, foarte greu și închis la culoare. Sensul conotativ al titlului se referă la valoarea de motiv literar central, precum și de simbol al cuvântului „plumb”. Astfel, plumbul simbolizează apăsarea sufletească, vidul spiritual și starea de melancolie a eului liric, apăsat în permanență de greutăți existențiale.

Întrucât „Plumb” este o artă poetică, astfel încât tematica sa face referire la condiția poetului (și implicit, a artistului). Această temă simbolistă prezintă poetul în postura de damnat, prizonier într-o societate închisă, superficială, incapabilă de a înțelege sau a simți frumusețea artei. Această idee este ilustrată de simboluri ce sugerează o stare interioară profund depresivă.

Viziunea despre lume a lui Bacovia se reflectă în opera de față prin con...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in