Elemente de structură, compoziție și limbaj

Trebuie să scrii un eseu pentru a scoate în evidență elementele de compoziție ale poeziei „Plumb” de George Bacovia? Echipa Liceunet a rezolvat o astfel de cerință, prin urmare, îți punem la dispoziție un material în care am explicat cât mai pe înțelesul tău concepte precum tema poeziei, semnificația titlului, mijloacele artistice, tehnicile simboliste, elementele de versificație. De asemenea, aici vei găsi interpretarea strofelor și a unor figuri de stil, metafore sau simboluri folosite. Poezia „Plumb” se încadrează în specificul universului liric bacovian și aparține simbolismului, de aceea este inclusă în programa pentru Bacalaureat și este foarte important să o studiezi.

Universul liric bacovian înglobează versuri a căror elemente de compoziție creează o atmosferă specific bacoviană. Eugen Lovinescu afirma, în această privință că „există, în adevăr, o atmosferă bacoviană […] și în această atmosferă de plumb, o stare sufletească identică; o deplină dezorganizare sufletească prin obsesia morții și a neantului, un vag sentimentalism banal […] și macabru […] într-un cuvânt o nimicire a vieții nu numai în formele ei spirituale, ci și animale”.

Poezia „Plumb”, de George Bacovia deschide volumul de debut care poartă același nume și surprinde prin elementele de compoziție ingenios mânuite de poet. Dispusă în două strofe, poezia este construită simetric și pare un discurs eliberator spus de eul liric-victimă, cu scopul de a primi eliberarea din captivitate. Cele două catrene transmit ideea poetică evidențiată în dou...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in