Cromatica bacoviană
Profesorul de la clasă ți-a dat ca temă realizarea unui eseu având ca subiect cromatica în poezia Plumb scrisă de George Bacovia, dar ai nevoie de o sursă de inspirație pentru scrierea lui? În primul rând, trebuie să știi că în poezia Plumb cromatica bacoviană este doar sugerată, însă prin figurile de stil folosite și prin cuvintele-simbol autorul reușește să redea foarte bine culori precum griul și negrul. În materialul nostru despre cromatica bacoviană vei găsi un punct de plecare pentru scrierea propriului tău eseu, dar și interpretarea versurilor și alte detalii care te vor ajuta să înțelegi mai bine poemul și să obții note mari la școală și la examenul de Bacalaureat.
„Cât despre cromatica poemului, putem observa că aceasta este doar sugerată, însă, prin aceasta, poetul reușește să transmită foarte bine cititorului viziunea sa. Chiar dacă folosește figuri de stil care transmit culori precum negru, gri, cenușiu, George Bacovia susține că, pentru el, metalul plumb are culoarea galben, nu gri: «În plumb văd culoarea galbenă. Compușii lui dau precipitat galben. Temperamentului meu îi convine acestă culoare. După violet și alb, am evoluat spre galben [...]. Plumbul ars e galben. Sufletul ars e galben».
Culorile, atât de importante pentru creația lui Bacovia, sunt sugerate încă din prima strofă. Cu ajutorul figurilor de stil autorul creează un spațiu închis, morbid, în care se simte prizonier. «Sicriele de plumb», «florile de plumb», «veșmântul funerar», «cavou», sunt elemente cu ajutorul cărora cititorului îi este insuflată prezența morții, totodată făcându-se analogie cu culorile gri, negru.”