Lock

Critică literară

Lock

„Plumb”, de George Bacovia, reprezintă poezia programatică a volumului cu același nume, apărut în anul 1916. Stilul bacovian specific nu a fost, la început, pe gustul tuturor, critica literară a vremii având nevoie de o perioadă de timp pentru a se obișnui cu lirica sumbră a poetului, având în vedere contextul istoric (implicarea României în Primul Război Mondial). Mai apoi, însă, talentul lui Bacovia a fost apreciat pe măsură.

Opera aparține perioadei de început a carierei literare bacoviene. Această perioadă este caracterizată de o oarecare reticență din partea vocilor critice, iar criticii interbelici nu manifestau încredere în capacitatea lui Bacovia de a se afirma în literatura română. Numit „neosimbolist” de către George Călinescu, el a devenit, în timp, cel mai remarcabil poet simbolist român. Eugen Lovinescu îl numea „o bisericuță dintr-un lemn”, considerându-l un scriitor cu materie poetică insuficientă.

După cel de-al Doilea Război Mondial, însă, poezia bacoviană este afiliată unor alte curente de gândire, M. Petroveanu plasând opera poetului chiar în apropierea teatrului absurdului, fiindu-i atribuite și anumite curente ale modernismului poetic. Bacovia a fost, pe rân...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in