Comentariu
Introducere
Începe comentariul poeziei Plumb cu menționarea faptului că elementele de compoziție au încadrat poezia într-o atmosferă specific bacoviană. Continuă cu menționarea rolului elementelor de compoziție în opera literară, deoarece este important să menționezi faptul că acestea au contribuit și la transmiterea ideii poetice.
...
Tema
Tema poeziei face referire la presiunea pe care o simte poetul, fiind condamnat să trăiască în singurătate, într-o lume comună, banală, care nu e interesată de valorile adevăratei arte: „Stam singur lângă mort și era frig”.
...
Apartenența la simbolism
În poezie, cromatica este asociată culorii negru prin veșmântul funerar, iar podoabele „de plumb” îmbracă și mai tare universul existent în cenușiu, dând vieții nuanțe de gri și anulând orice pulsație de viață.
Importante sunt și cuvintele care predomină și care fac parte din câmpul semantic al morții: „coroanele de plumb”, „mort”, „sicriele de plumb”, „cavou”, „flori de plumb”, „dormeau”, „funerar veșmânt”;
Poezia insistă și asupra utilizării suges…
...
Relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice
Un comentariu complex al poeziei Plumb de George Bacovia trebuie să conțină și câteva detalii despre relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Nu uita! Ideea poetică reprezintă concepția în jurul căreia este construită poezia sau o anumită strofă din poezie, mesajul pe care încearcă autorul să îl transmită, iar mijloacele artistice se referă la figurile de stil și imaginile artistice (auditive, vizuale, olfactive și cromatice) care sunt folosite pentru a exprima ideea poetică și pentru…
...
Simboluri
Simbolul central în poezia „Plumb”, de George Bacovia, este chiar cel care dă și titlul operei: plumbul, motiv literar și metaforă-simbol. Fiind un metal greu, plumbul suger…