Artă poetică
În literatură, arta poetică este o operă care prezintă crezul literar al autorului său. Astfel, toate creațiile care cuprind concepția artistului, viziunea sa despre lume și procesul creativ, corespund acestei definiții. Ele sunt adesea concepute în forma unui manifest și surprind condiția artistului în lumea în care acesta trăiește.
Poezia „Plumb”, de George Bacovia, a fost publicată pentru prima dată în anul 1916, în volumul cu același nume, semnat de poetul simbolist. Deși, la momentul respectiv, criticii literari nu au apreciat pe deplin poezia bacoviană neconvențională și sumbră, talentul poetului a fost apreciat mai târziu. Astăzi, Bacovia este fără îndoială privit drept cel mai mare simbolist român.
„Plumb” este o artă poetică, abordând problematica poetului trăitor într-o lume inertă, aparent vie, însă moartă pe dinăuntru (idee sugerată de imaginea cimitirului de la începutul poeziei). Condiția poetului este una dificilă, greu de suportat, iar artistul o duce cu sine asemenea unei poveri care atârnă greu pe umerii săi (de aici, asocierea cu plumbul).
Un alt simbol al inerției, al imposibilității comunicării cu cei din jur, este somnul: „Dormeau adânc sicriele de plumb”. Acesta se alătură morții, contribuind astfel la zugrăvirea unei imagini sumbre, care s...