Comentariu

...

Tema 

O analiză completă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul poeziei „Nervi de toamnă”, avem de-a face cu teme și abordări tipice lui Bacovia, cum ar fi tema anticipării morții, asociată cu degradarea organică și cu cea emoțională, ambele surprinse în contextul izolării de mediul social în care trăiește eul liric.

Exemplu

Tema poeziei este reprezentată de tristețea resimțită drept rezultat al apropierii morții. Astfel, eul liric remarcă stingerea elanului vital peste tot în jurul său, fiecare aspe…

...

Comentariu pe strofe

Recomandăm realizarea comentariului poeziei dedicând o atenție sporită structurii poeziei, precum și fiecărei idei și imagini artistice prezente în text. Astfel, în redactarea acestui comentariu nu vei întâmpina dificultăți dacă vei ține cont de tema/temele principale abordate prin intermediul acestei opere literare și exprimate prin intermediul figurilor de stil. Nu uita să argumentezi folosind exemple întâlnite în text!

Exemplu

Poezia „Nervi de toamnă”, de George Bacovia, nu este structurată în strofe, fiind constituită din douăsprezece versuri inegale ca lungime. Opera debutează cu o imagine auditivă („E toamnă, e foșnet, e somn...”), foșnetul simbolizând lipsa armoniei în sunet. Această …

...

Figuri de stil

Limbajul utilizat de Bacovia în versurile poeziei „Nervi de toamnă” conferă o expresivitate deosebită lucrării de față. Această expresivitate se manifestă cu ajutorul imaginilor artistice, dar și a figurilor de stil. Astfel, poezia de față este un text expresiv datorită imaginilor create, a figurilor de stil și a limbajului specific. Trăirile interioare ale eului liric sunt declanșate de asocierea unor semnificații ale cuvintelor folosite cu sens conotativ.

Exemplu

Limbajul poetic bacovian se caracterizează printr-o abundență de termeni ce sugerează stări interioare specifice…

...

Motive literare

Motivul literar reprezintă o idee, un simbol, o imagine care se repetă de-a lungul unei opere, și care contribuie în mod semnificativ la definirea și transmiterea corespunzătoare a mesajului acesteia. În poezia „Nervi de toamnă”, de George Bac…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in