Fișă de lectură

Titlul operei literare: „Lacustră” 

Autorul: George Bacovia

Prima publicare: În revista „Viața nouă” (1903)

Volumul în care a fost publicată opera: „Plumb” (1916), volumul de debut al autorului

Date importante despre viața și activitatea autorului: Cea mai importantă voce literară a simbolismului românesc, George Bacovia s-a remarcat cu siguranță datorită talentului său literar și a viziunii sale artistice inedite. Născut în anul 1881, la Bacău, el s-a numit, de fapt, George Andone Vasiliu, adoptând ulterior pseudonimul „Bacovia”.

Debutul literar al poetului a fost marcat de poezia „Plumb”, finalizată în anul 1902, după experiența acestuia la Școala Militară din Iași. A urmat poezia „Liceu”, scrisă ca un curajos răspuns la un chestionar pentru absolvenții de liceu din anul respectiv, printre care se număra și Bacovia. Chestionarul fusese realizat de către Ministerul Educației și fusese creat în vederea reformei învățământului, începută de Spiru Haret.

Cel care l-a încurajat și i-a oferit un mediu propice dezvoltării sale artistice a fost Alexandru Macedonski. În salonul literar al acestuia, Bacovia și-a citit pentru prima dată poeziile în fața altor scriitori și a avut parte apoi...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in