Particularitățile textului poetic

Materialul pe care ți-l punem la dispoziție reprezintă o rezolvare care te va ajuta să răspunzi cerinței de a redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text poetic studiat, aparținând lui George Bacovia. 

Poezia „Lacustră”, de George Bacovia, aparține liricii simboliste, întrucât autorul este cel mai de seamă reprezentant al acestui curent în literatura română. Publicată pentru prima dată în revista „Viața nouă” în anul 1903, opera a apărut în volum treisprezece ani mai târziu, în anul 1916 (în volumul de debut al autorului, intitulat „Plumb”).

Tema operei este reprezentată de singurătate, întrucât eul liric se simte înstrăinat de lumea în care trăiește. Simbolul principal care ilustrează această tematică este reprezentat de locuințele lacustre. Acestea sunt adăposturi nesigure, construite pe apă și susținute de patru piloni. Sortite prăbușirii, aceste locuințe sunt temporare, neputând reprezenta o sursă sigură și stabilă de adăpost. Astfel, acest simbol trimite cu gândul la starea sufletească precară a eului liric, care, simțindu-se vulnerabil și izolat, se închide în sine.

Poezia se compune din patru strofe, dispuse în manieră simetrică. Astfel, cele trei versuri („De-atâtea nopți aud plouând,/ [...] Sunt singur, și mă duce-un gând/ Spre locuințele lacustre”) se transformă într-un refren al poeziei, fiind prezente atât în prima, cât și în ultima strofă. Ele conțin două dintre motivele literare princip...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in