Eseu

Poezia „Lacustră” se numără printre operele simboliste cu care trebuie să te familiarizezi foarte bine înainte de examenul de Bacalaureat. În textul de mai jos vei regăsi o mare parte din informațiile pe care trebuie să ți le însușești pentru o bună rezolvare a subiectului de examen. Eseul include: date despre operă, semnificația titlului, tema operei, apartenența la simbolism, elemente de structură și compoziție, elemente de prozodie.

Însă pentru a ști cum trebuie să structurezi un eseu complex care să răspundă la cerința de a scrie un eseu despre una dintre poeziile lui George Bacovia trebuie să citești și celelalte materiale pe care le conține acest eBook.

Eseu

Poezia „Lacustră”, de George Bacovia, a fost publicată pentru prima dată în revista „Viața nouă” în anul 1903, Publicarea în volum a avut loc treisprezece ani mai târziu, în 1916, în volumul de debut al autorului, intitulat „Plumb”. Ea este reprezentativă pentru universul poetic bacovian, aparținând liricii simboliste.

Titlul poeziei se referă la locuințele lacustre, construite pe piloni deasupra apei, întâlnite mai ales pe lacuri, mări și oceane, dar, ocazional, și pe fluvii. Fiind o construcție izolată, aceasta simbolizează condiția artistului, care se simte în permanență singur, alienat de lumea din jurul său. Locuința lacustră este mult mai nesigură și instabilă decât o construcție obișnuită, aceasta reprezentând starea interioară a eului liric, dominată de anxietate și insecuritate emoțională. 

Tema operei este degradarea spirituală a ființei umane și a mediului înconjurător. Eul liric trăiește o înstrăinare spirituală din cauza ploii și a „descompunerii materiei”, dar ceea ce se descrie în poezie este condiția precară a artistului, care se simte singur, neînțeles, neputându-se regăsi în lumea în care trăiește.

Poezia este construită ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in