Elemente de structură, compoziție și limbaj

Cu ajutorul acestui eseu vei afla cum este construita poezia Lacustră și care sunt cele mai importate elemente pe care le folosește poetul pentru a da expresivitate textului.

„În ceea ce privește structura poeziei, aceasta cuprinde patru strofe cu o construcție simetrică, datorită versurilor comune în prima și ultima strofă: „Sunt singur, și mă duce un gând/ Spre locuințele lacustre”. Aceste versuri nu fac altceva decât să accentueze că indiferent de modificările care se pot produce, nu poate fi vorba de o schimbare în bine, căci singurătatea și degradarea rămân până în final. 

Făcând referire la viziunea despre lume, aceasta se realizează în poezie cu ajutorul simbolului, dar apelează și la funcția expresivă și estetică a sunetelor, culorilor, cuvinte-cheie pentru simbolism. Atmosfera de neliniște, teamă și singurătate este instalată încă de la începutul primelor versuri și se menține pe parcursul întregii poezii, cu ajutorul motivelor poetice specifice pentru versurile bacoviene: ploaia, noaptea, golul sufletesc, moartea, singurătatea, plânsul. (...) Dacă «poezia nu e decât muzică prin excelență» așa cum spunea Mallarmé, unul dintre cei mai importanți reprezentanți francezi ai simbolismului, atunci muzicalitatea este o trăsătură esențială pentru lirica simbolistă, după cum se poate observa și în poezia analizată, Lacustră. Aceasta conține o muzicalitate dată de ritm și repetiții, unite într-un refren al versurilor.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in