Comentariu

Introducere

În introducerea unui eseu menționăm câteva informații generale despre poezie, perioada în care a fost publicată, precum și despre curentul literar în care se încadrează opera. Tot aici putem face o scurtă referire la tema textului, la motivele abordate și putem prezenta în linii mari universul poetic. 

Exemplu

George Bacovia este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori simboliști din literatura română datorită volumelor de poezii „Scântei galbene”, „Plumb”, „Cu voi” și „Comedii în fond”. Poezia „În parc” a fost publicată în anul 1914 în „Noua revistă română”, fiind una dintre primele poezii publicate de Bacovia, urmând ca doi ani mai târziu, în 1916, să apară volumul „Plumb”.

Tema

Pentru a putea identifica tema unei poezii, trebuie să avem în vedere sentimentele pe care eul liric le transmite, imaginarul poetic, motivele literare, dar și viziunea despre lume a poetului. Fiecare autor se încadrează într-un anumit curent literar, temele și motivele abordate în opera sa fiind specifice curentului la care se raportează.

Exemplu

Lumea orașului, a târgului de provincie, parcurile pustii, piețele reprezintă elemente ale universului bacovian. Cadrul natural este trist și dezolant în poezia „În parc”, a cărei temă principală este degradarea, în forma pierderii inocenței. Aceasta se concretizează în imaginea terifiantă și dezolantă a parcului. Astfel, eul liric zugrăvește un univers în dezagregare, un loc perceput ca spațiu al refugiului și al recreerii, în care se înșiră „scene de viol”. Starea de neliniște sufletească este trădată de dezorganizarea naturii din parc: „parcul devastat”, „mâncat de cancer”, „pătat de roșu”, sunt doar câteva imagini ce arată nevroza eului liric.

Semnificația titlului

Titlul po...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in