Apartenența la simbolism

Acesta este un material care te va ajuta să demonstrezi că textul scris de George Bacovia îndeplinește o serie de caracteristici specifice operelor simboliste. Predominanța obsesivă a unei singure culori sau existența unui laitmotiv sunt doar două dintre trăsăturile care fac posibilă încadrarea poeziei în acest curent literar. Pe lângă aceste informații, odată ce vei citi materialul care dovedește apartenența la simbolism a poeziei Amurg violet, vei afla și detalii legate de tema poeziei, dar vei înțelege și motivul pentru care Bacovia și-a intitulat astfel poemul.

Apartenența poeziei la curentul literar simbolist poate fi demonstrată prin ilustrarea în corpul poeziei a trăsăturilor definitorii ale simbolismului: obsesia culorilor ce exprimă anumite stări sufletești, muzicalitatea versurilor dată de prezența refrenului, o înclinație spre mediul citadin și spre anumite teme și motive, și nu în ultimul rând, utilizarea sugestiei pentru a exprima gândurile, ideile și sentimentele eului liric prin crearea de senzații vizuale, olfactive și auditive. De asemenea, stările sufletești descrise în versuri sunt vag definite și se înscriu în gama specifică simbolismului. Astfel, eul liric își transmite tristețea, dezgustul, solitudinea, nevroza, frica, disperarea, delirul, ș.a.m.d.

Un prim indiciu al apartenenței acestei poezii la curentul literar simbolist este predominanța obsesivă a unei culori, și anume, violetul. Încă din titlu, autorul stabilește clar care va fi starea predominantă în poezie, prin descrierea amurgului din perspectiva culorii sale: violetul.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in