Spațiul geografic și civilizația

Aspecte generale

Spațiul geografic reprezintă spațiul particular, complex și dinamic, în care funcția biotică se manifestă, sub toate formele și treptele acesteia de evoluție. De asemenea, spațiul geografic este teritoriul în care locuiesc oamenii. 

Acesta este alcătuit dintr-o componentă naturală (reprezentată de caracteristicile fizico-geografice, specifice teritoriului) și o componentă umană (reprezentată de populație, activități economice și așezări). Concretizarea spațiului geografic este dată de aspectul exterior evidențiat prin peisaje.

Peisajele geografice sunt adesea apreciate ca fiind peisaje culturale, ceea ce conduce la concluzia că cea mai importantă este componenta umană. Această componentă se evidențiază prin transformări și prin activitățile antropice. În cadrul spațiului geografic sunt îmbinate atât elemente naturale (cu o evoluție după propria logică) și societatea omenească, în urma cărora rezultă o mare diversitate de combinări teritoriale.

Civilizația reprezintă ideea generală care dorește să evidențieze principalele caracteristici calitative ale antroposferei. Istoric, civilizația are mai multe centre care au răspândit unele componente ale sale pe întreg spațiu planetar. Aceste „focare” de civilizații, nesincrone și relativ îndepărtate și izolate s-au dezvoltat pe teritorii restrânse. Astfel, se poate spune că există „civilizații istor...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in