Principalele probleme actuale de geografie politică

La puntea dintre mileniul II și mileniul III au avut și încă au loc mai multe evenimente, care au condus la problemele actuale de geografie politică. Printre aceste evenimente se numără: căderea blocului comunist, existența unei singure supraputeri (S.U.A.), conflictele și crizele, gestionarea resurselor naturale etc.

Conflictele și crizele

În perioada de după cel de-al doilea război mondial a urmat o perioadă de pace de peste 50 de ani au avut loc mai mult de 100 de conflicte armate, în urma cărora au fost 25 milioane de victime și un număr mult mai mare de refugiați. Pe lângă acestea se adaugă pagubele materiale (case și orașe distruse, distrugerea terenurilor agricole și a căilor de comunicație), degradarea mediului înconjurător.

Conflictele se împart în cele interne și cele externe.

 

  1. Conflictele interne sunt cauzate de: etnie, religioasă, lingvistică, economie, politică și comportamentul conducătorului. Astfel, conflictele sunt, după cum urmează:
  • În Sudan există un conflict între milițiile proguvernamentale din nord (arabă) și vestul statului (regiunea Darfur), și anume populația negroidă.
  • Un conflict militar este în Angola, desfășurat între diferitele grupuri armate.
  • Sri Lanka se confruntă cu un conflict între minoritari ca etnii, între tamiți și cei majoritari, și anume singhalezi. Spania are un conflict etnic între Țara Bascilor și Catalonia, mai exact între basci și spanioli.
  • Filipine se confruntă cu un conflict religios între catolici, ce sunt majoritari și musulmanii, considerați minoritari. Situaț
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in