Evoluția în timp a hărții politice

Harta politică a lumii este compusă din totalitatea statelor atât independente, cât și dependente. Pe lângă reprezentarea cartografică a entităților teritoriale, harta politică reprezintă statul și în sens politic. Aceasta se modifică permanent datorită caracterul istoric pe care îl are.

Statul reprezintă unitatea teritorială separată prin granițe bine definite, recunoscute internațional cu statut independent, guvernate de o instituție politică, ce diferă prin: întindere, poziție geografică, populație, nivelul dezvoltării economice, modul de organizare internă și forma de guvernământ.

Înaintea începerii perioadei moderne (1642)

Pentru perioada antică sunt specifice expansiunea și apogeul anumitor imperii ce s-au succedat în Orientul Mijlociu și Apropiat, Extremul Orient, Nordul Africii și Europa. Imperii care au avut un rol important și care s-au succedat între mileniile 5 și 4 Î.H. sunt: Imperiile Chinez (cel mai vechi de pe Glob), Indian, Mesopotamian, Egiptean și Persan.

Imperiul Roman s-a întins din India (Asia de Sud), din Vestul Europei până la Marea Neagră și era concentrat pe bazinul Mării Mediterane.

Din secolul ai VIII-lea lumea arabă a început să ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in