Agricultura

Agricultura reprezintă știința care se ocupă cu producerea de hrană animală și vegetală, fibre, materiale utile. Principalele ramuri ale agriculturii sunt: cultura plantelor și creșterea animalelor.

Evoluția în timp și spațiu a practicilor agricole

Cultivarea plantelor a reprezentat o ramură importantă încă de la începuturile civilizației, ea asigurând o mare parte a alimentelor, materiale folosite pentru îmbrăcăminte și alte materii prime utilizate în industrii.

Apariția practicilor agricole este relativ recentă, cu precădere după sfârșitul ultimei perioade glaciare, acum aproape 10-12 mii de ani, când a avut loc o mare revoluție în dezvoltarea rasei umane, numită și ”revoluția neolitică”. Până la momentul revoluției omul era vânător și culegător, integrându-se mediului său de viață de la acea vreme.

Utilizarea terenurilor și creșterea animalelor apare simultan în mai multe regiuni ale planetei, considerându-se astfel o apariție spontană a acestor practici. Principalele regiuni în care au apărut primele activități agricole au fost: Orientul Apropiat, Mesopotamia, zona Caucazului, Valea Nilului, Câmpia Chinei de Est, împrejurimile fluviilor Ind (Indus) și Gance, America Centrală (Mexic) și America de Sud (Peru).

În Orientul Apropiat, Mesopotamia și Egipt s-au practicat pentru prima dată culturile de orz și grâu și de asemenea, a avut loc domesticirea anumitor animale (precum oi, capre).

În Asia de Sud s-au cultivat pentru prima dată orezul și soia, iar în America Centrală porumbul și cartoful.

În prezent, practicile agricole sunt mult mai diferite față de cele din trecut, dat fiind raportul dintre modul de organizare a spațiului agricol și nivelul de dezvoltare economică a fiecărei țări. Producția agroalimentară actuală la nivel global este suficientă cantitativ și diversificată calitativ, putând să întrețină o populație mult mai numeroasă decât cea din prezent. Cel mai mare exportator actual îl reprezintă Statele Unite ale Americii, datorită tehnicilor mecanizate și mult mai eficiente.

În dezvoltarea agriculturii au contribuit trei factori importanți:

­           naturali;

­           economici și tehnici;

­           umani.

Mecanizarea agriculturii a condus la creșterea producției agricole cu aproximativ 20-25%, iar utilizarea îngrășămintelor cu circa 50%.

Produsele obținute din agricultură sunt importante pentru comerțul mondial, acesta datând încă din secolul XIX. Dezvoltarea căilor ferate și a vapoarelor ce au capacitatea de a transporta cantități mari și descoperirea procesului de refrigerare au făcut posibilă tran...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in