Structura demografică a populației

Structura demografică a populației face o diferențiere naturală a populației pe baza unor criterii, precum elemente de natură etno-lingvistică, religioasă, rasială, vârstă, sexe, profesională, mediul de viață.

Structura etno-lingvistică

Structura etnică vizează comunitățile de oameni aflate în diferite stadii de formare, de la trib până la popor sau nație.

Structura lingvistică este rezultatul unui proces complicat de etnogeneză.

 1. Familia lingvistică indo-europeană: cuprinde în jur de 3,3 miliarde de locuitori (ceea ce reprezintă 46% din populația mondială), iar ca și arie de apariție este stepa ponto-caspică și Anatolia (regiune turcească).
 1. Grupa indo-iraniană: însumează 1,5 miliarde de locuitori și cuprinde două subgrupe:

- indiană: cu 1,3 miliarde de locuitori și cuprinde următoarele țări: Pakistan, India, Nepal, Bangladesh;

- iraniană: cu 200 milioane de locuitori și cuprinde următoarele țări: Iran, Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan.

 1. Grupa elenă: însumează 15 milioane de locuitori și este reprezentată de un singur stat: Grecia.
 2. Grupa  armeană: însumează 10 milioane de locuitori, este o limbă asemănătoare limbii grecești și se întâlnește în țările: Armenia, Georgia și Azerbaidjan.
 3. Grupa romanică: însumează 900 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: italiană (110 milioane), română (30 milioane), franceză (170 milioane), spaniolă (400 milioane), portugheză (190 milioane).
 4. Grupa germanică: însumează 550 milioane de locuitori și cuprinde limbile: daneză, norvegiană, suedeză, islandeză, germană, neerlandeză/olandeză, engleză și afrikaans (Africa de Sud și Namibia).
 5. Grupa traco-illyra: însumează 7 milioane de locuitori și cuprinde limba albaneză, vorbită în Albania, Macedonia, Muntenegru, Italia, Grecia.
 6. Grupa slavă: însumează 300 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: rusă, ucraineană, bielorusă, sârbă, croată, bosniacă, slovenă, macedo-slavă, bulgară, polonă, cehă, slovacă.
 7. Grupa celtică: însumează 80 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: galeză, bretană (Peninsula Bretagne), scoțiană, irlandeză.

 

 1. Familia limbilor uralo-altaice: cuprinde în jur de 450 milioane de locuitori și are în componențața sa limbile turcice (altai, azeră, găgăuză, iakută, kârgâză, tătară, turkmenă), mongolă, coreeană, japoneză, limbile fino-ugrice (finlandeză, estoniană, maghiară).
 2. Familia samito-hamită: cuprinde în jur de 450 milioane de locuitori și are în componența-ța sa următoarele g
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in