Structura demografică a populației
Structura demografică a populației face o diferențiere naturală a populației pe baza unor criterii, precum elemente de natură etno-lingvistică, religioasă, rasială, vârstă, sexe, profesională, mediul de viață.
Structura etno-lingvistică
Structura etnică vizează comunitățile de oameni aflate în diferite stadii de formare, de la trib până la popor sau nație.
Structura lingvistică este rezultatul unui proces complicat de etnogeneză.
- Familia lingvistică indo-europeană: cuprinde în jur de 3,3 miliarde de locuitori (ceea ce reprezintă 46% din populația mondială), iar ca și arie de apariție este stepa ponto-caspică și Anatolia (regiune turcească).
- Grupa indo-iraniană: însumează 1,5 miliarde de locuitori și cuprinde două subgrupe:
- indiană: cu 1,3 miliarde de locuitori și cuprinde următoarele țări: Pakistan, India, Nepal, Bangladesh;
- iraniană: cu 200 milioane de locuitori și cuprinde următoarele țări: Iran, Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan.
- Grupa elenă: însumează 15 milioane de locuitori și este reprezentată de un singur stat: Grecia.
- Grupa armeană: însumează 10 milioane de locuitori, este o limbă asemănătoare limbii grecești și se întâlnește în țările: Armenia, Georgia și Azerbaidjan.
- Grupa romanică: însumează 900 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: italiană (110 milioane), română (30 milioane), franceză (170 milioane), spaniolă (400 milioane), portugheză (190 milioane).
- Grupa germanică: însumează 550 milioane de locuitori și cuprinde limbile: daneză, norvegiană, suedeză, islandeză, germană, neerlandeză/olandeză, engleză și afrikaans (Africa de Sud și Namibia).
- Grupa traco-illyra: însumează 7 milioane de locuitori și cuprinde limba albaneză, vorbită în Albania, Macedonia, Muntenegru, Italia, Grecia.
- Grupa slavă: însumează 300 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: rusă, ucraineană, bielorusă, sârbă, croată, bosniacă, slovenă, macedo-slavă, bulgară, polonă, cehă, slovacă.
- Grupa celtică: însumează 80 milioane de locuitori și cuprinde mai multe limbi: galeză, bretană (Peninsula Bretagne), scoțiană, irlandeză.
- Familia limbilor uralo-altaice: cuprinde în jur de 450 milioane de locuitori și are în componențața sa limbile turcice (altai, azeră, găgăuză, iakută, kârgâză, tătară, turkmenă), mongolă, coreeană, japoneză, limbile fino-ugrice (finlandeză, estoniană, maghiară).
- Familia samito-hamită: cuprinde în jur de 450 milioane de locuitori și are în componența-ța sa următoarele g