Populația, protecţia mediului înconjurător şi dezvoltarea durabilă

Legătura dintre populație, mediu și dezvoltare cu un caracter complex reprezintă numai o parte din sistemul care determină evoluția societății actuale.

Populația reprezintă elementul component al geo sistemului cu un impact semnificativ asupra spațiului geografic. O problemă majoră a acesteia o reprezintă creșterea rapidă, denumită și ”explozia demografică”. Această explozie a determinat o expansiune asupra spațiului geografic.

Pentru a fi mai ușor de înțeles, nivelul de dezvoltare al unei anumite țări nu ține cont de numărul populației sau de varietatea de resurse, ci de anumiți factori cu un caracter mai nuanțat (precum: resursele financiare, strategia politică a țărilor care doresc să se dezvolte, economia, nivelul de educare și școlarizare a populației, nivelul de civilizație al acesteia, anumite comportamente etc.).

Acum două decenii se foloseau ca indicatori economici de exprimare a gradului de dezvoltare a unei țări, după cum urmează:

  • PIB (”produsul intern brut”);
  • PNB (”produsul național brut”).

Ambii indicatori (PIB și PNB) erau exprimați în valori absolute, dar mai ales raportat la numărul de locuitori. Cu toate acestea, acești indicatori (PNB/loc și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in