Evoluția și răspândirea geografică a populației

Evoluția numerică a populației este influențată de totalitatea schimbărilor sau modificărilor care intervin asupra populației (bilanț natural, bilanț migratoriu, bilanțul total, densitatea populației).

Din punct de vedere istoric, dinamica populației ne arată cum a evoluat aceasta de-a lungul timpului. Astfel, populația Terrei a crescut de la 15 milioane de locuitori în perioada încălzirii postglaciare din neolitic, ajungând la 250 – 300 milioane locuitori în antichitate, rămânând constantă până în jurul anului 1000. După acest an, populația a avut un ritm de creștere accelerat, astfel că la mijlocul secolului trecut era de 2,5 miliarde. Populația Terrei a depășit pragul de 6 miliarde în anul 2000, ajungând astăzi să fie estimată în jurul valorii de 7 miliarde de locuitori.

Ritmul mediu de creștere a populației este de 100 milioane persoane pe an. Populație este neuniformă repartizată pe continente, astfel că Asia are 4,3 mld. loc., Africa 900 mil. loc., Europa 750 mil. loc., America Centrală și de Sud 600 mil. loc., America de Nord 350 mil. loc. și Oceania 40 mil. loc.

Pe baza extrapolării (metoda prin care se află valoarea aproximativă a unei funcții aflată între două valori cunoscute) se estimează că populația Terrei ar putea să ajungă la 11,2 miliarde de locuitori în anul 2050 și la 12,3 miliarde în 2150.

În ceea ce privește numărul populației pe state, s-au eliberat niște estimări cu caracter aproximativ. Se presupune că India va depăși China până la jumătatea secolului XXI, datorită sporului...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in