Geografia populației

eBook-ul Geografia populației este materialul conceput de liceunet.ro pentru lecția din clasa a X-a și cu siguranță te va ajuta și la pregătirea examenului de Bac.

Din acest material vei afla ce este dinamica populației, bilanțul natural, bilanțul migratoriu, care sunt factorii care influențează aceste elemente.

Citește pagina noastră despre dinamica populației pentru a afla cum a evoluat populația. Vei înțelege mai bine care sunt, de cine sunt influențați și cum schimbă dinamica populației: factorii natalității, factorii mortalității, sporul natural și bilanțul natural.

Evoluția și răspândirea geografică a populației este secțiunea cu ajutorul căruia vei înțelege de cine este influențată evoluția numerică a populației, care sunt țările cu evoluția cea mai rapidă, țările și orașele cu care mai mare densitate a populației. De asemenea, tot aici vei afla care sunt orașele cu cea mai mare răspândirea geografică a populației și cauzele acestei răspândiri a populației. Citește acum pagina despre evoluția și răspândirea geografică a populației și vei înțelege printre altele cauzele migrației, sporul natural și densitatea și modul în care aceasta influențează evoluția populației.

Demografia este o știință care studiază populația din punct de vedere numeric și în ceea ce privește caracteristicile acesteia. Această secțiune îți prezintă succint evoluția demografică contemporană, dar și aspecte legate de explozia demografică și explozia urbană, cele două fenomene influențând mult configurația actuală a populației. Vei înțelege mai bine modalitatea prin care a fost declanșată explozia demografică datorită revoluției industriale și a pașilor care au determinat explozia urbană. 

Structura demografică a populației este un material cu o complexitate ridicată, iar cu ajutorul acestui material vei înțelege mai bine lumea în care trăim. Structura demografică poate fi impărțită în funcție de: caracteristicile etno-lingvistice, structura religioasă, structura rasială, structura pe grupe de vârstă a populației, structura profesională (structura socio-economică) sau structura pe medii a populației.

În referatul nostru despre structura demografică vei afla aria de acoperire, numărul și componența famililor ligvistice; care sunt principalele religii ale lumii, numărul de adepți și unde sunt localizați; care sunt diferențele între rase și principalele caracteristici ale raselor, etc.

Populația, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă este ultima parte a acestui eBook cu ajutorul căruia vei afla care este legătura dintre populație, mediu și dezvoltare. Cu siguranță ai auzit despre explozie demografică, indicele de dezvoltare umană, determinism sau dezvoltare durabilă. 

Citește pagina despre migrația populației și vei cunoaște factorii care determină migrația populației, care au fost deplasările de populații de-a lungul timpului, marile migrații și care sunt tipurile de deplasări actuale ale populației.

Dezvoltarea durabilă este un concept apărut relativ recent în literatura de specialitate. Cu toate acestea, este extrem de important, iar în politicile și strategiile de dezvoltare se ține cont de el din ce în ce mai mult.

Dacă vei parcurge această secțiune despre dezvoltarea durabilă, vei înțelege ce înseamnă acest concept, care sunt dimensiunile sale și modul în care este aplicat în Uniunea Europeană și în România.

De asemenea, sunt incluse hărți și un glosar de termeni, care te vor ajuta să înțelegi mai bine toate aceste informații.

Citește Geografia populației pentru o mai bună pregătire a orelor de Geografie (în clasa a X-a).

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Geografia populației

[1]
Review-urile utilizatorilor
  • 25.11.2019
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Mi-a fost de mare ajutor! Mulțumesc!