Așezări urbane

Noțiuni introductive

Urbanizarea reprezintă caracteristica lumii contemporane de creștere a populației urbane într-un ritm foarte accelerat, dar și a numărului de orașe și extinderea a acestora în teritoriu. Acest ritm accelerat al urbanizării ce dă impresia unei “explozii” a condus la denumirea acestui proces ca “explozie urbană”.

Privită drept un fenomen socioeconomic, urbanizarea se exprimă prin următoarele:

  • valori cantitative, exprimate prin numărul de orașe, ponderea populației urbane, numărul și/sau frecvența unităților economico-productive etc.);
  • valori calitative, exprimate complexitatea echipamentului tehnico-edilitar, dotările sociale, dotările sanitare, dotările culturale, diversitatea serviciilor, suprafața ocupată de construcții).

Așezările urbane reprezintă concentrări umane mari, cu ocupații neagricole, unde există un mediu urban, constituit din zone urbane funcționale (industrială, rezidențială, comercială, de agrement, de transport, cultural – administrative).

Explozia urbană este foarte bine evidențiată în zilele noastre cu precădere în cazul țărilor în curs de dezvoltare (America Latină, Africa, Asia), la periferia anumitor orașe mari formându-se cartiere ale săracilor (favelas în America Latină, bidonvilles în Africa și shantytowns în Asia).

Evoluția orașelor în timp

Printre cele mai vechi orașe datează din Antichitate, și anume acum circa 8000 - 9000 de ani. În Asia Mică, în proximitatea localității Catal Hoyuk s-au găsit ruinele unui oraș considerat ca fiind cel mai vechi din lume. Tot din această perioadă datează și orașele: Atena, Alexandria, Cartagina și Roma.

Cel mai cunoscut oraș din Evul-Mediu a fost Constantinopol, dezvoltându-se în acea perioadă și alte orașe, precum: Samarkand și Buhara (Asia Centrală); Paris, Florența, Cordoba (Europa); Damasc, Bagdad și Ierusalim (Orientul Apropiat) etc.

Cele mai cunoscute in America precolumbiană erau orașele din imperiile mayaș, aztec și incaș, unde cel mai interesant aspect îl avea orașul Machu-Pichu, din Munții Anzi.

Mai apoi, în epoca modernă și contemporană încep să apară orașe, unele ce fac parte din regiuni aflate în procesul de industrializare.

Spre deosebire de orașele europene, cele extraeuropene din acea perioadă erau mult mai moderne. Astăzi, toate orașele să-și mărească dimensiunile într-un într-un ritm mult mai mare, actual existând mai mult de 300 de orașe cu o populație de peste un milion de locuitori.

Dinamica urban

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in