Comentariu literar

Introducere

În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Adela” este important să menționezi apartenența la specie, precum și faptul că este un roman psihologic. Ideal ar fi să adaugi și alte elemente, cum ar fi date despre autor, data primei publicări și distincția obținută.

De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!

Exemplu

Garabet Ibrăileanu este un critic literar și istoric român care și…

...

Explicația titlului

În ceea ce privește titlul romanului „Adela”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație, anticipând numele personajului feminin central al romanului.

De reținut: explicația semnificației titlului poate conduce la descoperirea un…

...

Tema

O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Adela”, avem de-a face cu un alter-ego al lui Garabet Ibrăileanu, a cărui viziune despre lume reiese din gândurile și destăinuirile personajului-narator, Emil Codrescu. În acest caz, este recomandabil să iei în conside…

...

Rezumat pe scurt

Recomandăm realizarea rezumatului pe scurt al romanului Adela ținând cont de faptul că acțiunea acestuia este împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: expozițiunea (situația inițială), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (situația finală).

Exemplu de rezumat pe scurt pentru Adela

Acțiunea romanului este complexă, ea putând fi împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în expozițiune primim informații despre locul și timpul, foarte bine delimitate, în care se petrece acțiunea (Băltățești, la jumătatea drumului dintre Piatra Neamț și Târgu-Neamțului), la sfârșitul secolului al XIX-lea. De asemenea, devenim familiarizați cu personajele și condiția acestora: Emil Codrescu, Adela, mama Adelei și coana Anica, aceasta din urmă fiind cumnata mamei. Aflăm despre relația dintre Codrescu și Adela, pe care, pe parcursul intrigii, Emil Codrescu o r…

...

Caracterizarea personajelor

Cel mai la îndemână personaj pe care îl poți alege în cazul romanului Adela este chiar protagonistul, Emil Codrescu. În redactarea caracterizării vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajului (principal/ secundar, masculin/ feminin, individual/ colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/ indirectă).

Notă: Nu uita că, deși romanul este intitulat „Adela”, el este centrat pe trăirile și destăinuirile lui Emil Codrescu, reprezentând chiar fragmente din jurnalul acestuia. Astfel, Codrescu devine, de fapt, personajul principal al romanului.

Exemplu

Personaj principal, masculin, individual, Emil Codrescu este pr…

...

Roman psihologic

Cel mai important element în argumentarea apartenenței la specie a oricărei opere literare este definiția speciei respective. Aceasta conține particularitățile speciei, care pot fi demonstrate foarte ușor odată ce te familiarizezi cu definiția romanului. Argumentarea apartenenței la categoria romanului de tip psihologic se face luând în considerare felul în care acesta este conceput – sub forma unui jurnal ce conține cele mai ascunse și profunde gânduri și trăiri ale personajului-narator.

Exemplu

Romanul este o specie a genului epic în proză, de mare întindere, cu o acțiune complexă, desfășurată pe mai multe planuri narative, organizate prin alternanță sau înlănțuire, cu o intrigă amplă și complicată. Personajele …

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă reprezintă poziția (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situațiile, întâmplările narate și se află în relație de interdependență cu tipul naratorului. Aceasta se referă la relația dintre autor și întâmplările narate, fiind în strânsă legătură cu tipul de narato…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in