Emil Codrescu

Emil Codrescu este personajul cel mai complex al romanului Adela de Garabet Ibrăileanu, dar și cel care narează întreaga acțiune a romanului. Pentru a te ajuta să construiești portretul acestui personaj, profesorii noștri de limba română au evidențiat cele mai reprezentative trăsături de caracter ale protagonistului în eseul de mai jos.

Emil Codrescu este un personaj complex, al cărui portet fizic nu primește nici pe departe atenția pe care autorul o oferă portretului său moral. Este, deci, caracterizat cu precădere în mod indirect. Portretul pe care autorul îl conturează devine foarte clar, întrucât jurnalul conține trăirile și aspectele cele mai intime ale existenței proprietarului său.

Acțiunea se petrece în Băltățești, la jumătatea drumului dintre Piatra Neamț și Târgu-Neamțului, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Codrescu face o pasiune pentru Adela, căreia îi fusese mentor încă de când era doar o copilă. Medic de profesie, este un adevărat intelectual: cult, citit, trăise ani buni în străinătate. Pe vremea când locuia în țară, fiind prieten cu familia Adelei, o vizita adesea. Cei doi se jucau împreună, discutau, se plimbau, iar el o învăța tot ce știa că i-ar face plăcere unui copil. Între cei doi s-a instalat o relație de prietenie, afecțiune și gingășie inocentă.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in