Rezumat

Nu-ți mai amintești exact ce se întâmplă în cele două secvențe narative în care poate fi structurată nuvela Moara lui Călifar de Gala Galaction? Profesorii Liceunet îți pun la dispoziție un rezumat complex, care conține cele mai relevante detalii despre această operă.

Acţiunea povestirii este lineară și împărțită în două secvenţe narative: prima ilustrează legenda istorisită de torcătoare la șezători, iar cealaltă face referire la tema centrală a operei: pactul cu diavolul. Opera se deschide cu descrierea morii lui Călifar și a iazului din apropierea acesteia. Bătrânii satului Alăuteşti povesteau această moară, situată pe malul unui iaz în care se oglindea, dincolo de o pădure, după care se întindea un tărâm pietros, unde se zvonea că ar fi persistat prezența diavolului. Se zvonea că fundul iazului ar fi ticsit cu oasele tinerilor care trecuseră pe acolo cu intenția de a se îmbogăți.

Conform legendei, moş Călifar îşi vânduse sufletul diavolului şi invita pe oricine avea curajul să ceară bogăţiile pe care diavolul le ascunsese pe fundul iazului. Cel care îndrăznea aceasta era apoi ispitit cu toate bogăţiile şi, odată ce le obținea, era cuprins de o bucurie exagerată cu caracter malefic, ce se manifesta printr-un râs nebunesc. În urma acestui râs «drăcesc», individul se rostogolea în adâncurile iazului, fiind condamnat să rămână acolo pentru vecie. În realitate, nimeni nu văzuse vreodată moara funcționând, și se zvonea că Moș Călifar o punea în funcțiune doar pentru «stăpânul» său.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in