Caracterizarea lui Moș Califar

Deși nu Moș Califar este personajul principal al textului Moara lui Califar, acesta are o mare importanță în evoluția personajului principal, astfel că este foarte important să cunoști portretul pe care i-l creează autorul și care este relația acestuia cu celelalte personaje. Pentru a te ajuta să înțelegi cât mai ușor care sunt trăsăturile care îl definesc pe Moș Califar, profesorii noștri de limba română i-au făcut o caracterizare amplă, susținută de citate și exemple din text. 

„Moș Călifar este un personaj individual, secundar, masculin, și este caracterizat atât în mod direct, cât și în mod indirect. Încă de la începutul nuvelei, autorul realizează portretul fizic al personajului, care trădează o serie de însușiri morale. Astfel, moș Călifar avea o «înfăţişare sură», completată «de ochii lui ce iscodeau tăios din stuful sprâncenilor». Acesta lasă o impresie puternică și asupra lui Stoicea, care observase «barba sivă, sprâncenele de muşchi uscat» și nasul ca un «cioc de cucuvaie» ale moșului.

Acest portret fizic straniu oferă indicii cu privire la latura mitologică și ocultă a personajului. Consider că moș Călifar este un personaj ce simbolizează ideea conform căreia diavolul poate lua diverse înfățișări în încercările sale de a ispiti pământenii. Se spunea despre el că îşi vânduse sufletul diavolului «pentru nu ştiu câte veacuri de viaţă», că «întinsese în iazul morii, sufletelor creştineşti, un laţ vrăjit» şi că «morarul procopsea, cu bogăţiile cu care Diavolul ispiti pe Domnul Hristos, pe oricine le poftea şi venea ca să le ceară».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in