Comentariu literar
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „De la noi la Cladova” este important să menționezi aparenența la specie, precum și date despre autor și data primei publicări. În caz că ești bine informat despre această operă literară, poți adăuga și alte elemente.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!
Exemplu
Gala Galaction este pseudonimul literar al scriitorului român Grigore Pişculescu, preot ortodox și profesor de teologie. Nuvela „De la …
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema abordată în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul nuvelei „De la noi la Cladova”, avem de-a face cu tema iubirii, aflată în varii ipostaze.
Exemplu
Tema nuvelei este iubirea, surprinsă într-u…
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul nuvelei „De la noi la Cladova”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație. De reținut: explicația semnificației titlului poate conduce la descoperirea unor bune argumente pentru rezolvarea cerințelor din subiectul de examen.
Exemplu
Titlul („De la noi la Cladova”) reprezintă spațiu…
...
Povestirea pe momentele subiectului
Recomandăm realizarea povestirii nuvelei „De la noi la Cladova” ținând cont de faptul că acțiunea acesteia este împărțită pe momentele subiectului. Astfel, în redactarea acestui rezumat vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul fiecărui moment al subiectului în parte: introducerea (expozițiunea), intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul (încheierea).
Exemplu
În expozițiune asistăm la monologul interior al preotului Tonea, care mărturisește mustrările de conștiință care îl macină. Aflăm și informații despre viața sa anterioară, înainte de a se petrece întâmplarea ce urma să îi modifice radical existența.
Intriga este reprezentată de vizita lui jupân Traico la biserica unde slujeşte părintele Tonea. Alături de Jupân Traico se află soția lui, o femeie frumoasă, cu mult mai tânără decât el, pe nume Borivoje. În urma întâmplării de la biserică, Borivoje şi preotul Tonea se întâlnesc pentru prima oară, înfiripându-se astf…
...
Caracterizarea părintelui Tonea
Personajul central al nuvelei este părintele Tonea. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiilor personajului (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestuia (directă/indirectă).
Exemplu
Preotul Tonea sau „Popa Tonea” este personajul principal al nuvelei „De la noi la Cladova”. Personaj masculin, individual, el se îndrăgostește iremediabil de …
...
Nuvelă
Cel mai important element în argumentarea apartenenței la specie a oricărei opere literare este definiția speciei respective. Aceasta conține particularitățile speciei, care pot fi demonstrate foarte ușor odată ce te familiarizezi cu definiția nuvelei.
Exemplu
Fiind o nuvelă, „De la noi la Cladova” este o operă epică în proză, ce se situează ca întindere între roman și schiță, cu o acțiune mai complexă decât a schiței și cu un singur fir narativ.
Nu…
...
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă reprezintă poziţia (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situaţiile, întâmplările narate și se află în relaţie de interdependenţă cu tipul naratorului. Aceasta include relația autorului cu întâmplările respective, fiind în str…
...
Genul epic
Demonstrația cum că o operă literară aparține genului epic se face conform definiției acestuia. Astfel, opera epică este opera literară scrisă în versuri sau proză în care autorul îşi exprimă indirect sentimentele prin intermediul acţiunii şi al personajelor. Opera epică poate fi narată, iar acțiunea poate fi împărțită pe momentele subiectului. Modul de expunere principal este narațiunea.
Exemplu
Nuvela „De la noi la Cladova” este o operă epică, întru…