Rezumat

Nu îți mai amintești povestea familiei Mironescu sau alte întâmplări semnificative din romanul Dimineața pierdută de Gabriela Adameșteanu? Pentru a veni în ajutorul tău editorii Liceunet au pregătit acest rezumat în care au fost incluse cele mai importante secvențe ale tuturor celor patru părți în care poate fi împărțit romanul. Totodată, rezumatul te va ajuta să rezolvi și alte cerințe legate de opera Dimineața pierdută de Gabriela Adameșteanu.

„În incipit, cititorul face cunoștință cu Vica, fostă croitoreasă, hangiţă şi femeie de casă, care pleacă în vizită la foştii ei stăpâni. Inițial, nu este primită în casă, însă apoi, situația se schimbă, iar Vica petrece o dimineață rememorând întâmplări din vremuri trecute alături de Ivona Scarlat. Vica o vizitează pe Ivona fiindcă, în memoria mamei sale, aceasta îi dă cincizeci de lei în fiecare lună. Ambele femei erau bătrâne, însă diferențele dintre ele nu se șterseseră. În timp ce Vica este mahalagioaică, băgăreață, directă și vorbește vulgar, Ivona este însăși imaginea lumii înstărite de dinaintea comunismului românesc. Fiică de profesor universitar, ea este distinsă, elegantă, contrastând puternic cu partenera ei de discuție.

Această «călătorie în timp» este declanșată de descoperirea unei fotografii de familie din anul 1914. În ea apar: mama Ivonei (Sophie Mironescu), sora ei (Margot, care avea să devină patroana unei case de modă), Ştefan Mironescu şi Titi Ialomiţeanu (amantul Sophiei). Fotografia are efect nostalgic, ea reprezentând vremurile «de aur» ale familiei, de dinaintea instaurării regimului comunist. Din rememorările celor două se construiește povestea familiei Ivonei.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in