Caracterizare

Trebuie să scrii caracterizarea personajului principal din romanul „Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu, iar pentru asta ai nevoie de ajutor? Chiar dacă este greu de stabilit un protagonist anume, Vica Delcă este cea care ia parte la întreaga acțiune, constituindu-se și personaj narator. Principalele trăsături de caracter ale Vicăi Delcă și cum sunt acestea scoase în evidență atât prin caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă au fost incluse în acest material, astfel că îți va fi foarte ușor să-i conturezi portretul pornind de la această sursă de inspirație.

„Vica o vizitează pe Ivona fiindcă, în memoria mamei sale, aceasta îi dă cincizeci de lei în fiecare lună. Ambele femei sunt bătrâne în momentul desfășurării romanului, ceea ce le apropie, ele fiind silite să poarte povara vârstei, care nu ține cont de statutul social. Cu toate acestea, prin apropierea celor două femei, trăsăturile Vicăi ies în evidență. În timp ce madam Delcă este mahalagioaică, directă și vorbește vulgar, Ivona este însăși imaginea lumii înstărite de dinaintea comunismului românesc. Fiică de profesor universitar, ea este distinsă, elegantă, contrastând puternic cu partenera ei de discuție. Cu toate acestea, în mod paradoxal, ambele femei țin la eticheta de dinaintea instaurării regimului comunist și se agață de o lume demult pierdută.

Madam Delcă este personajul-narator care își realizează autobiografia, alături de biografia familiei Mironescu. Femeia rămăsese orfană de la o vârstă fragedă, astfel încât trebuie să-și poarte singură de grijă, așa cum repetă pe parcursul romanului.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in