Rezumat

„Cartea numerilor” este un roman scris de Florina Iliș, publicat pentru prima dată în anul 2018. Considerată de către unii a fi o monografie a satului tradițional, iar de către alții, o sagă de familie, opera nu se aseamănă cu niciun alt roman din literatura noastră. Titlul este inspirat din cea de-a patra carte a Pentateuhului, nume care reunește primele cinci cărți ale Vechiului Testament. Cartea „Numerii” cuprinde recensămintele poporului israelian, realizate de Moise, la ordinul lui Dumnezeu. Ea descrie cei patruzeci de ani pe care evreii i-au petrecut traversând deșertul, după eliberarea din Egipt.

Romanul acoperă un secol de istorie a poporului român, prin intermediul apelului la memorie și prin raportarea la destinele a două familii care locuiesc într-un sat din Crișana. El se împarte în cincizeci și două de secvențe, care nu pot fi numite „capitole”, întrucât unele dintre ele sunt foarte scurte. Fiecare secvență se axează asupra câte unui membru al uneia dintre cele două familii, dar succesiunea lor nu este cronologică, astfel încât romanul ia forma rezultatului unei cercetări istorice.

Opera acoperă patru perioade istorice principale, de-a lungul cărora trăiesc „patru tipuri de generații de țărani și atit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in