Hans-Georg Gadamer | Misiunea filosofiei

Hans-Georg Gadamer este considerat a fi cel mai mare hermeneut al secolului al XX-lea, filosof a cărui lucrare monumentală, „Adevăr și metodă”, a consolidat filosofia hermeneutică[i] introdusă, dar nedezvoltată de Martin Heidegger, profesor al său și, pentru un timp, prieten.

Prin această lucrare, Gadamer aduce o ruptură în filosofie detașându-se de moștenirea culturală ce a condiționat cercetarea sa. El respinge țelul obiectivității și propune, în schimb, ideea că semnificația este creată prin comunicare intersubiectivă, între mai multe persoane. 

De aceea, Gadamer sugerează o reabilitare a filosofiei ca o sarcină etică, practică, ce ia forma unui dialog incluziv:

  • În aceasta, Gadamer se consideră un continuator al modelului dialogurilor platoniciene, deoarece propune un model similar ce poate fi folosit în tratarea textelor scrise.
  • De asemenea, în conversație, jocul întrebărilor și al răspunsurilor face ca semnificația să se ridice din discuție precum un eveniment. Deoarece întrebările pe care cel care interpretează un text le adresează acelui text influențează interpretarea sa, semnificația apare ca un fenomen ce rezultă de pe urma interacțiunii celor doi (a interacțiunii dintre text...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in