Feminismul

Feminismul reprezintă un set de idei și valori potrivit cărora femeile sunt îndreptățite să aibă aceleași drepturi în societate precum bărbații. Feminismul a stat la baza mișcării feministe, una dintre cele mai importante mișcări sociale din toate timpurile. Mișcarea feministă e structurată în patru etape.

De-a lungul istoriei, femeile au fost deseori discriminate în societate și nu au ocupat poziții de conducere sau în care puteau contribui la direcția în care mergea societatea. De exemplu, în Marea Britanie, abia în secolul XX în perioada interbelică femeile au obținut același drept de vot precum bărbații.

Această realitate istorică de discriminare și dezavantaje sociale pentru femei a creat contextul pentru formarea mișcării feministe în secolul XIX. Începuturile mișcării au fost în Marea Britanie. Feministele au protestat la început pașnic pentru drepturile femeilor, iar apoi o parte a feministelor (așa-numitele sufragete) au apelat și la mijloace violente pentru a atrage atenția asupra cauzei lor. Acțiunile feministelor britanice au influențat apoi alte mișcări feministe precum cea din SUA.

În secolul XX mișcarea feministă a marcat progrese semnificative în mai multe părți ale lumii. În prima parte a secolului mișcarea feministă s-a concentrat tot pe obținerea unor drepturi sociale egale și aprobarea unor legi în acest sens (dreptul la vot egal cu al bărbaților, drepturi egale la locul de muncă etc.). În partea a doua a secolului, feministele au militat și pentru aspecte legate de sexualitate și alegeri personale, iar în țări precum SUA a fost legalizat avortul. Apoi, începând cu anii 1990, punctul de interes al feministelor s-a mutat semnificativ înspre teme precum diversitate, individualism și sexualitate.

În secolul XXI, feminismul s-a preocupat printre altele de hărțuirea sexuală a femeilor pe rețelele de socializare și în general. O mișcare feministă importantă care a făcut înconjurul lumii este #MeToo, prin intermediul căreia au fost făcute publice o serie de abuzuri asupra femeilor la locul de muncă și nu numai.

Citește mai multe despre feminism în paginile următoare! Aici vei găsi inclusiv un referat despre feminismul din România.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Feminismul

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.