Existența - Referat Filosofie
Întrebările cu privire la existență reprezintă de peste două mii de ani una din preocupările principale ale filozofilor. Aceștia și-au pus întrebări metafizice cu privire la cauzele prime ale existenței și la capacitatea noastră de a cunoaște aceste cauze sau chiar de a cunoaște ceea ce ni se înfățisează ca lucruri.
Intr-o covărșitoare măsură, fiecare curent filozofic sau chiar filozof, a acordat ființei un alt înțeles: pentru Aristotel ființa este Substanța (ousia), pentru Descartes este Dumenzeu, pentru Leibniz monadele etc. Cu alte cuvinte, ființa a fost gândită ca gradul cel mai înalt al celor ce sunt. Mai mult decât atât, suntem puși în fața devenirii; noi oamenii observăm că totul în jurul nostru se schimbă, se transformă. Aceasta a reprezentat la rândul ei o problemă filozofică raportată la existență și la cauzele prime.
În cele ce urmează vom vedea diferite perspective filozofice ce încearcă să ofere o teorie cu privire la ceea ce există și de ce există ceea ce există, precum și problema transformării a ceea ce există; subiectele sunt abordate atât din perspectivă gnoseologică (cunoașterea) cât și din perspectivă ontologică.