Existența - Referat Filosofie

Întrebările cu privire la existență reprezintă de peste două mii de ani una din preocupările principale ale filozofilor. Aceștia și-au pus întrebări metafizice cu privire la cauzele prime ale existenței și la capacitatea noastră de a cunoaște aceste cauze sau chiar de a cunoaște ceea ce ni se înfățisează ca lucruri.

Intr-o covărșitoare măsură, fiecare curent filozofic sau chiar filozof, a acordat ființei un alt înțeles: pentru Aristotel ființa este Substanța (ousia), pentru Descartes este Dumenzeu, pentru Leibniz monadele etc. Cu alte cuvinte, ființa a fost gândită ca gradul cel mai înalt al celor ce sunt. Mai mult decât atât, suntem puși în fața devenirii; noi oamenii observăm că totul în jurul nostru se schimbă, se transformă. Aceasta a reprezentat la rândul ei o problemă filozofică raportată la existență și la cauzele prime.

În cele ce urmează vom vedea diferite perspective filozofice ce încearcă să ofere o teorie cu privire la ceea ce există și de ce există ceea ce există, precum și problema transformării a ceea ce există; subiectele sunt abordate atât din perspectivă gnoseologică (cunoașterea) cât și din perspectivă ontologică.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Existența - Referat Filosofie

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.