2019
Subiectul I - un fragment din textul „Ultima cursă” de Horia Lovinescu, iar pe baza acestuia mai multe cerințe printre care și aceea de a redacta o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenenţa la genul dramatic a textului dat.
Subiectul II - un fragment din textul „A fost odată un scriitor foarte încăpățânat”, text scris de Alina Nelega și publicat pe www.liternet.ro și șase cerințe pe baza acestuia, precum redactarea unei naraţiuni de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură.
Primul subiect presupune citirea cu atenție a poeziei „Stai ș-asculți sub ramuri...” de Ștefan Octavian Iosif, iar pe baza acesteia rezolvarea a șase cerințe, iar apoi redactarea unei compuneri de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenenţa la genul liric a textului.
Subiectul al doilea este construit pe baza articolului „Cum s-a înființat Grădina Botanică din București”, scris de Andrei Vișan și publicat pe www.evz.ro. subpunctul A presupune rezolvarea a șase cerințe pe baza textului, iar la subpunctul B trebuie să redactezi o naraţiune de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută într-un muzeu.
Subiectul I este compus dintr-un fragment din textul „Cireșarii” de Constantin Chiriță, iar pe baza acestuia au fost formulate șase cerințe care privesc înțelegerea textului, dar cerința de a realiza o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să caracterizezi personajul moş Timofte Păstrăvanu.
La al doilea subiect s-a dat un fragment din articolul „Una dintre cele mai vechi școli pedagogice din Europa, înființată pe teritoriul actual al României”, publicat de către Liana Păun pe www.pressalert.ro, iar pe lângă cele cerințe referitoare la text, s-a cerut și redactarea unui compuneri care să relateze o întâmplare petrecută la școală.
Iată care au fost cerințele pe care le-au primit elevii care au susținut Evaluarea Națională la limba română în data de 18 iunie 2019, varianta de rezervă:
Subiectul I - textul „Casa cu liliac” de Ion Pillat, iar pe baza acestuia șapte cerințe, printre care și aceea de a scrie o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenenţa la genul liric a textului dat.
Subiectul II - un fragment din articolul „Sighișoara, farmec medieval”, scris deMihaela Adriana Pătrașcu, șase întrebări pe baza textului (la subpunctul A), dar și redactarea unei narațiuni de 150 – 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută pe strada unde locuiesc.