Planurile vorbirii: vorbirea directă, vorbirea indirectă, vorbirea indirectă liberă

Este important să distingem între narare (povestire) și reprezentare. Prima se definește în funcție de maniera în care este relatat un subiect, în timp ce reprezentarea are un caracter dramatic și corespunde segmentelor dialogate ale discursului.

Plecând de la această relație de opoziție între cele două concepte, remarcăm următoarele modalități reproductive ale vorbirii (împreună cu formele compoziționale presupuse de către aces…

...

Stilul direct

- vorbirea directă presupune transpunerea întocmai a spuselor emițătorului unui anumit mesaj, aducându-l pe acesta în prim-plan.

- mesajul vorbitorului este inclus într-o propoziție independentă de cea în cadrul căreia se găsește sursa acestuia. Ea poate preceda construcția redată.

- în situația în care avem de-a face cu vor…

...

Stilul indirect

- reprezintă o transpunere a vorbirii directe, la care acesta se raportează (deseori, în opoziție cu el). Această transpunere se realizează prin relatare.

- presupune prezența unui verb de declarație sau de percepție (obligatoriu, un verb tranzitiv!) în cadrul construcției. Spre deosebire de stilul direct, în cel indirect, acest verb nu va putea fi suprimat.

- din punct de vedere sintactic, el presupune existența u…

...

Stilul indirect liber

- provine din cel indirect conjuncțional, însă nu este introdus printr-un verb declarativ sau printr-o conjuncție subordonatoare.

- enunțul care conține vorbire indirectă liberă este, așadar, independent din punct de vedere sintactic (având în vedere absența conjuncției).

- prezintă aceeași transpunere a persoanei (în cazul pronumelor și al verbelor), caracteristică vorbir…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in